راه شماره 20-21 : رستاخیز عزت لگد مال شده
6 متر از جبهه فرهنگی انقلاب
گزارشي از يک مرکز محصولات فرهنگي در فسا
محمد حسين جمالزاده

«جبهه کتاب» عنوان يک مرکز توزيع محصولات فرهنگي است که توسط دو دانشجو و يک طلبه در شهرستان فسا اداره ميشود. آنچه ميخوانيد ویرایش شده گفتگوي يک ساعته ما با اين سه نفر است.
مخاطب "سازي"
سال 86 با عرضه و فروش محصولات فرهنگي مذهبي شروع کرديم. ولي بعد از آشنا شدن با دفتر مطالعات جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي، خلأ عرضه آثار جبهه فرهنگي را در شهر فسا احساس کرديم. از سال 87 روشمان را عوض کرديم و تصميم گرفتيم فقط آثار جبهه فرهنگي انقلاب را عرضه کنيم. يک مغازه شش متري داريم. با «بچههاي کتاب» شيراز مشورت کرديم. حتي ديگر مجموعههاي فرهنگي کشور را هم رصد کرديم. تلاش کرديم راههايي که ديگران رفتهاند و نتيجه نگرفتهاند را طي نکنيم. همه تکيهگاه ما هم شده بود صحبتهاي مقام معظم رهبري درباره کتاب و کتابخواني.
اوايل خيلي نااميد بوديم ولي کمکم توانستيم مخاطب خودمان را بسازيم. عقيده ما اين است که بايد مخاطب ساخته شود. بعد خودش به دنبال کتاب ميگردد و نيازي نيست او را ترغيب کني. خيليها پيشنهاد ميدادند که مرکز را تعطيل کنيم. حتي سه بار حسابها را جمعبندي کرديم و آماده بستن مرکز شديم. بار آخر يکي از اساتيد مبارز زمان انقلاب جلوگيري کرد. مجموعههاي فرهنگي سطح شهرستان را بررسي کرديم و با بسياري از آنها ارتباط گرفتيم. از مسجد و مدرسه علميه گرفته تا دانشگاهها و موسسههاي فرهنگي مردمي و ادارات. الان بعد از 2 سال جاي خودمان را در شهرستان پيدا کردهايم. هر کس کتابي بخواهد اول سراغ ما ميآيد.
توزيع از ايستگاه اتوبوس تا سوپرمارکت
محور اصلي برنامههايمان اين جمله آقاست: «کتابخواني بايد وارد زندگي مردم شود.» براي اين کار اول فضاي فرهنگي شهرستان را تجزيه و تحليل کرديم و راههاي نفوذ را تشخيص داديم. 5 تا طرح کلي داريم. اولي معرفي «کتاب ماه» است. تا حالا 11 تا کتاب را معرفي کردهايم. فرمانده من، سلوک باران، شنام، آنا هنوز هم ميخندد، مدال و مرخصي، ولايت فقيه، من و کتاب و... . تخفيف، اطلاع رساني تازههاي کتاب به صورت پيامک، مشاوره کتاب، مسابقات کتابخواني، محافل ويژه کتابخواني و... برنامههايي است که براي «ياران ناب» داريم. «ياران ناب» جمع دوستداران کتاب و کتابخواني شهرستان هست که تا حالا 350 عضو دارد. سه شماره از خوردنيترين نشريه کتاب به نام «صداهاي کاغذي» را هم چاپ کردهايم. معرفي آثار دکتر آقا تهراني، کتابشناسي فتنه، و سومي هم گشتي در کتابخانه شخصي مقام معظم رهبري موضوعات نشريه بودند. شماره چهارم هم مربوط به جنگ نرم و بصيرت است که به مناسبت حماسه 9 دي چاپ خواهد شد. «ايستگاه کتاب» و «ويترين کتاب» دو تا طرحي است که تازه شروع شده است. «ويترين کتاب» را به سوپر مارکتها ميدهيم تا کتاب به عنوان يکي از لوازم زندگي براي مردم جا بيفتد. تاکنون دو سوپر مارکت از اين طرح استقبال کردهاند. ايستگاه کتاب هم براي مکانهاي عمومي و پر رفت و آمد تعبيه شده است. از سرويس دانشگاهها و اتوبوسهاي درون شهري گرفته تا نانواييها و آرايشگاهها مجهز به ايستگاه کتاب خواهند شد. اين دو طرح فقط در چند شهر اجرا شده است. اميدواريم فسا هم ظرفيت چنين کاري را داشته باشد.
رهبر رمان ميخواند؟!
در دهه اول محرم امسال 4 نمايشگاه در 3 هيات عزاداري در سطح شهر و یک هيات عزاداري در روستاي صحرارود برگزار کرديم. استقبال خوبي شد. از يک ماه قبل کتابهاي مربوط به موضوع حادثه کربلا و قيام امام حسين(ع) را بررسي کرديم. يک معرفي اجمالي هم از کتابها داشتيم. بيشتر اوقات جهت ترغيب مجموعههاي فرهنگي براي برگزاري نمايشگاه کتاب، 10 درصد فروش را به خود آنها ميدهيم. هر هفته در مصلي نماز جمعه هم نمايشگاه ثابت داريم. به عقيده ما اگر کتابهاي ارزشي خوب به مردم عرضه شوند، مخاطب خود را پيدا ميکنند. اگر چه اداره ارشاد شهرستان خيلي همکاري نکرد ولي 2 نمايشگاه هم خودمان برگزار کرديم. حتي در يکي از نمايشگاهها متضرر شديم. با اين حال هنوز نااميد نشدهايم. از ابتداي کار سعي کردهايم مردمي بودن و استقلال خود را حفظ کنيم.
کتاب خوانترين فرد شهرستان يک کارگر برقکش است. وقتي ميخواستيم از او تقدير کنيم امام جمعه از اينکه يک برقکش به عنوان پرمطالعهترين فرد شهرستان انتخاب شده است تعجب کرد. مشتري ديگري هم داريم که 4 يا 5 سال بيشتر ندارد. پدرش ميگويد اگر هر شب براي او قصه نخوانم، نميخوابد. يک معلم فيزيک هم هست که هيچ کس فکر نميکند چنين فردي علاقه به کتابهاي دشمنشناسي داشته باشد. يکي از قضات شهرستان هم خيلي به ما عنايت دارد. ميگويد در قانون آمده است که ميتوان در ازاي برخي جرائم چنين حکم کرد که به موسسات فرهنگي کمک شود. لذا اين موارد را به ما معرفي ميکند.
براي انتخاب اسم مرکز، 50 اسم گوناگون را روي کاغذ آورديم. مدتها مشغول بوديم تا اينکه «جبهه کتاب» انتخاب شد. البته به اين باور رسيدهايم که تلاش در اين عرصه جهاد است. مقام معظم رهبري جملهاي دارند که بسيار تکان دهنده است. ميفرمايند: فرهنگ، همان چيزي است که حاضرم به خاطرش جانم را فدا کنم. اين جمله يعني عرصه فرهنگ عرصه جهاد است. مرکز را به عنوان جبهه اين جهاد انتخاب کرديم و اميدواريم در اين راه بتوانيم تمام توانمان را به کار بنديم. «من و کتاب» را بين 30 نفر از مسئولين شهر به همراه يک نامه به صورت رسمي توزيع کرديم تا آنها هم با فضاي فکري مقام معظم رهبري آشنا شوند. در حوزه علميه سفيران هدايت هم اين کتاب را معرفي و عرضه کرديم. بعد از آن طلاب استقبال خوبي کردند. خيلي از آنها از اينکه مقام معظم رهبري رمان مطالعه ميکنند، تعجب کردند.
|